Afrikaanse olifant

Afrikaanse olifant
Wetenschappelijke naamLoxodonta africana
KlasseZoogdieren
OrdeSlurfdieren
FamilieOlifanten
LeefgebiedSavannes, bossen en woestijnranden in Afrika
DieetPlanteneter
Gewicht2700 - 6000 kg
Lengtetot 3,5 m schofthoogte
Levensduur60 - 70 jaar
BeschermingsstatusBedreigd (IUCN)

Afrikaanse olifant

Beschrijving

De Afrikaanse olifant is het grootste landdier ter wereld, herkenbaar aan zijn grote oren en lange slurf.

Leefgebied

Afrikaanse olifanten komen voor in uiteenlopende habitats, van savannes tot regenwouden, verspreid over sub-Saharaans Afrika.

Voeding

Olifanten zijn planteneters en eten dagelijks tot 150 kg aan gras, bladeren, schors en fruit.

Voortplanting

Na een draagtijd van ongeveer 22 maanden — de langste van alle zoogdieren — wordt meestal één kalf geboren.

Bedreigingen

Stroperij voor ivoor en verlies van leefgebied zijn de grootste bedreigingen.