Leeuw

Leeuw
Wetenschappelijke naamPanthera leo
KlasseZoogdieren
OrdeRoofdieren
FamilieKatachtigen
LeefgebiedSavannes en graslanden van sub-Saharaans Afrika
DieetVleeseter
Gewicht120 - 250 kg
Lengte1,7 - 2,5 m (exclusief staart)
Levensduur10 - 14 jaar in het wild, tot 20 jaar in gevangenschap
BeschermingsstatusKwetsbaar (IUCN)

Leeuw

Beschrijving

De leeuw is een van de grootste katachtigen ter wereld en de enige kat die in groepen leeft, zogeheten trotsen. Mannetjes zijn herkenbaar aan hun manen.

Leefgebied

Leeuwen leven voornamelijk in de savannes en graslanden van sub-Saharaans Afrika, met een kleine geïsoleerde populatie in het Gir-woud in India.

Voeding

Leeuwen zijn vleeseters en jagen op grote grazers zoals zebra's, gnoes en buffels. De jacht wordt meestal door de vrouwtjes uitgevoerd.

Voortplanting

Na een draagtijd van ongeveer 110 dagen werpt een leeuwin 1 tot 4 welpen.

Bedreigingen

Habitatverlies, conflicten met mensen en stroperij vormen de belangrijkste bedreigingen voor wilde leeuwenpopulaties.